Waar moet je op letten bij het kopen van eetkamerstoelen?

Gepubliceerd op 7 september 2023 om 15:00

Je bent op zoek naar nieuwe eetkamerstoelen. Maar door de vele keuzemogelijkheden weet je niet waar je moet beginnen. In deze blog geef ik jouw tips bij het kiezen van de juiste stoel, zodat je een goed startpunt hebt om mee te beginnen.

Afmetingen

Allereerst is het belangrijk om de afmeting te bepalen van de stoel. Het gaat hierbij om de hoogte van de gehele stoel, de zithoogte en de zitdiepte. Daarnaast bepaal je of je wel of geen armleuningen wilt. Stoelen met armleuningen zijn vaak breder dan stoelen die geen armleuningen hebben. Dit is belangrijk wanneer je meerdere stoelen naast elkaar wilt hebben. Kies je wel voor armleuningen dan is het belangrijk om hiervan de lengte en hoogte te weten. De ideale breedte van een eetkamerstoel is tussen de 46-59 centimeter. De ruimte die een stoel inneemt bij het naar achteren schuiven is 60 cm. Heb je een stoel met armleuningen dan komt hier 15 cm bij.

 

Zithoogte

De zithoogte van een eetkamerstoel is belangrijk voor het zitcomfort. Je wilt niet dat je met benen aan het bungelen bent, omdat je de vloer niet raakt, maar je wilt ook niet met je knieën knel komen te zitten. Je voeten moeten plat op de vloer kunnen staan en je knieën moeten een hoek van 90° hebben. Daarbij moet je wervelkolom een natuurlijke houding aan kunnen houden. De meeste stoelen hebben een zithoogte van 43-46 cm.

 

Passen de stoelen bij en onder de tafel?

Hierbij zijn de afmetingen van de stoel en de totale hoogte van de tafel enorm belangrijk. Je wilt niet dat je met armen hoog moet zitten om te kunnen eten of werken, maar ook niet te laag, want dan zit je te vaak niet in de juiste houding. De hoogte van de onderkant van het tafelblad is hierbij belangrijk. Daarbij moet je bij stoelen met armleuningen rekening houden dat ze onder het tafelblad geschoven kunnen worden. De lengte van de tafel speelt een rol als je meerder stoelen naast elkaar wilt kunnen zetten. Daarnaast moet je rekening houden met de breedte van de tafel in combinatie met de diepte van de stoelen. De stoelen wil je vaak onder de tafel kunnen schuiven en staan dan meestal tegenover elkaar. Wanneer de breedte van de tafel en de diepte van de stoelen niet in balans is, kan dit ervoor zorgen dat de stoelen tegen elkaar aan komen, dit zorgt voor beschadigingen of het zorgt ervoor dat je de stoel niet ver genoeg onder de tafel kan schuiven en dus te ver onder de tafel uitsteken. Dit neemt onnodige ruimte in en dat is zonde.

Materiaal

Het is ook belangrijk om na te denken over het materiaal van de stoel. Neem je een zitting en/of rugleuning met stof of niet. Wil je het kunnen afnemen? Daarnaast is het belangrijk wat voor onderstel je kiest, dus de poten. Dit is voor namelijk belangrijk bij het volgende punt, namelijk of je stoel in het interieur past.

Passen de stoelen bij de rest van je interieur?

Naast de afmetingen en de stof van de zitting is het belangrijk of je stoel bij de rest van het interieur past. Wil je rust en eenheid creëren? Kies dan voor dezelfde stoelen met rustige poten. Wil je toch verschillende stoelen qua vorm, materiaal of kleur. Stem dit dan wel goed op elkaar af om toch rust te krijgen. Je kunt dus zeker kiezen voor verschillende kleuren, maar je wilt niet dat de stoelen als het ware op je af komen.

 

Vloer en poten

Om de juiste poten te kiezen, is het belangrijk om te kijken wat er onder jouw tafel en stoelen ligt. Is dit een gladde vloer, zoals tegels, laminaat of pvc, heb je vloerbedekking of misschien wel een vloerkleed. Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de stoel makkelijk naar voren en achteren kan schuiven.

 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Wil je geadviseerd worden bij het maken van de juiste keuzes? Plan een gratis kennismaking in en we gaan 20 minuten lang jouw vragen en wensen bespreken om tot een juiste oplossing te komen.

 

Liefs Greetje

Huisje 4 Interieur


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.