Waar moet je op letten bij het kopen van een vloerkleed?

Gepubliceerd op 21 juli 2023 om 15:57

Hoe fijn is het wanneer je op de bank zit en je voeten rusten op een heerlijk zacht vloerkleed? Een vloerkleed is niet alleen comfortabel, het geeft een warm en sfeervol effect aan je interieur en het zorgt voor verbinding van je meubels. Maar waar moet je eigenlijk op letten wanneer je een vloerkleed koopt?

Wat is een vloerkleed?

Een vloerkleed, ook wel carpet genoemd, is een tapijt wat los in de ruimte ligt met een afgewerkte rand. Met een vloerkleed kun je makkelijk variëren in stijl en het comfort van je interieur verhogen. Een vloerkleed is geen meubel, maar valt onder woonaccessoires.

 

Om je te helpen bij het kiezen van het juiste vloerkleed geef ik je 7 tips waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een vloerkleed. Enne.. lees dan nog even verder, want door mijn samenwerking met Vloerkledenwinkel kan ik passende stalen voor jou regelen, zodat jij helemaal de juiste keuze maakt.

Photo: Nicole Aerts Photography 

Photo: Nicole Aerts Photography 

Tip 1 Het formaat en de vorm van je vloerkleed

Om te bepalen hoe groot jouw vloerkleed moet zijn, is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de ruimte en de afmetingen van je meubels. Dit is essentiële informatie om de juiste keuze te kunnen maken. Een passend vloerkleed geeft namelijk een knus ziteiland.

Tip 2 Leg je het vloerkleed voor of onder de bank

Om verbinding te creëren in je zithoek is het advies om je meubels gedeeltelijk op het vloerkleed te plaatsen. Hierdoor krijg je een eenheid in plaats van allemaal losse onderdelen. Een leuk weetje is dat een vloerkleed optisch kan zorgen voor een ruimtelijk effect, waardoor je woonkamer groter lijkt.

Tip 3 Hoogpolig of laagpolig

Vloerkleden zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten en dus ook in allerlei materialen. Hoogpolig, laagpolig, katoen of viscose er zijn oneindig veel opties. Een hoogpolig vloerkleed geeft al snel meer warmte en sfeer. Een laagpolig vloerkleed is daarentegen weer makkelijker te onderhouden, maar hierbij is het soort materiaal ook van belang.

Tip 4 Het materiaal

De meeste vloerkleden worden gemaakt van wol. De kwaliteit van de wol is bepalend voor de kwaliteit van je vloerkleed. Hoe vetter de wol is, hoe gebruiksvriendelijker het vloerkleed en dus ook goed schoon te maken. Veel vloerkleden worden gemaakt van viscose. Dit materiaal absorbeert veel vocht en geeft een mooie glans, maar het is niet praktisch. Krijg je er eenmaal een vlek in? Dan krijg je deze er niet meer uit of je zult altijd de sporen hiervan zien. Daarnaast gaat dit materiaal qua slijtvastigheid niet lang mee. Vaak betaal je ook minder voor deze kleden. De keuze aan jou is dan ook: betaal je meer voor een kleed die langer mee gaat en gebruiksvriendelijker is? Of wil je minder uitgeven met de kans dat je na een paar jaar een nieuw vloerkleed moet kopen?

Tip 5 Passend bij jouw woonstijl

Er zijn oneindig veel mogelijkheden wat betreft vloerkleden. Je hebt allerlei soorten, maten, kleuren en dessins. Het kan een blikvanger zijn of juist een verbindende factor. Misschien wil je een vloerkleed uit praktisch oogpunt, bijvoorbeeld voor meer warmte, verbetering van de akoestiek of comfort. Bij een verbindende factor kun je het beste kiezen voor een vloerkleed wat aansluit bij het kleurenpalet van jouw interieur. Bij een blikvanger mag het kleed er echt uitspringen.

Tip 6 Vloerkleed onder je eettafel

Een vloerkleed hoeft niet alleen maar in de woonkamer te liggen. Een kleed onder je eettafel staat ook heel warm en sfeervol. Waar je dan wel rekening mee moet houden, is dat het kleed sneller vies kan worden en dat je een kleed kiest waar je makkelijk met een stoel overheen kan schuiven. Daarvoor is een laagpolig vloerkleed zeer geschikt. Wil je toch een hoogpolig vloerkleed? Kies dan voor wieltjes onder je stoelen.

Tip 7 Duurzame vloerkleden

We leven in een tijd waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Er bestaan ook duurzame vloerkleden. Deze zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Deze worden tot fijne stof gemalen. Deze stof wordt uit elkaar getrokken onder hitte en spanning. Het lijkt dan op een dun zijden draadje. Het voordeel van deze vloerkleden is dat ze anti-allergeen zijn, je er geen vlekken op krijgt en dat je ze kunt wassen. Een leuk weetje! Deze duurzame vloerkleden zijn er ook voor buiten. Hoe gezellig is dit op je terras?!

Je moet dus goed weten wat het doel van jouw vloerkleed is voor je interieur. Daarbij wil je dat je het juiste materiaal en de juiste kwaliteit hebt passend bij dat doel. Dan komt de afmeting er nog bij kijken. Wil je een standaard maat of een vloerkleed op maat gemaakt?

 

Door de oneindig veel mogelijkheden kan het lastig zijn om hierin de juiste keuze te maken. Ik kan jou hierbij helpen door te bespreken wat jouw wensen hierin zijn. Vanuit daar regel ik passende materiaal- en kleurstalen aan, zodat jij het vloerkleed in het echt kan zien en voelen. Samen komen we tot de keuze die aansluit bij jouw wensen.

 

Plan een gratis kennismaking in en we gaan 20 minuten lang jouw vragen en wensen bespreken om tot een juiste oplossing te komen.

 

Liefs Greetje

Huisje 4 Interieur


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.