Het verschil tussen een interieurstylist en interieurontwerper

Gepubliceerd op 14 juli 2023 om 15:00

Je hebt vast beide titels al wel eens voorbij horen komen. Maar wat is nu precies het verschil tussen een interieurstylist en een interieurontwerper? In deze blog vertel ik je wat het verschil is, wat de taken zijn en waar ik onder val. Lees je mee?

Interieurstylist

Eigenlijk zegt de naam het al: een interieurstylist zorgt voor de styling van het interieur. Een interieurstylist zorgt ervoor dat een ruimte sfeervol wordt aangekleed en houdt daarbij rekening met de juiste balans tussen kleuren, materialen, verlichting en de juiste indeling van meubels. Natuurlijk denkt een interieurstylist ook mee met de decoratieve kant van het stylen door middel van woonaccessoires. Een interieurontwerper doet al deze taken ook, maar heeft nog extra taken.

Interieurontwerper

Zoals ik net al aangaf, voert een interieurontwerper dezelfde taken uit als een interieurstylist. Een interieurontwerper maakt een totaal concept voor de indeling van een ruimte en houdt daarbij rekening met de kleuren, materialen, verlichting en indeling. Daarnaast heeft een interieurontwerper ook kennis over verschillende bouwstijlen, technische inzichten, het inmeten van ruimtes, de kenmerken van verschillende materialen, de effecten van kleuren en het tekenen van plattegronden in 2D. Kortom een interieurontwerper voert dezelfde taken uit als een interieurstylist, maar er komen meer technische aspecten die uiteindelijk ook in het conceptplan terug te zien zijn.

Binnenhuisarchitect

Ik hoor je denken.. maar hoe zit dit dan met een binnenhuisarchitect? Is dit niet hetzelfde als een interieurontwerper? Nee dat is het zeker niet. Om jezelf binnenhuisarchitect te mogen noemen zal je een diploma op hbo-/master niveau gevolgd moeten hebben. Daarnaast richt een binnenhuisarchitect zich meer op de bouwkundige kant en het maatwerk van een gebouw/woning. Bijvoorbeeld het verplaatsen van wanden, het aanpassen van een keuken of badkamer. Een interieurontwerper geeft hier advies over en samen met een binnenhuisarchitect wordt er gekeken wat hierin mogelijk is.  

Waar val ik onder?

Zelf val ik onder een interieurontwerper. Ik geef advies en doe zeker ook styling, maar zoals ik al zei overlapt dit gedeelte met een interieurstylist. Door mijn opleiding heb ik kennis opgedaan over de technische kanten van een interieur, maar ook de technische aspecten, kenmerken en effecten van het gebruik van bepaalde kleuren, materialen en lichtgebruik. Daarnaast kan ik door mijn opleiding een op maat gemaakte indeling van je interieur tekenen in een 2D plattegrond waarbij ik rekening hou met verschillende opties en het juist benutten van een ruimte. Waarom je uiteindelijk kiest voor een interieurstylist of interieurontwerper lees je in mijn vorige blog.

Ben je benieuwd geworden naar wat ik je kan bieden? Wil jij ook de voordelen van jouw interieur optimaal benutten, maar weet je zelf niet waar je moet beginnen? Plan dan hier een gratis kennismaking in en ik help je op weg.

 

Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vond. Laat hieronder gerust een reactie achter.

 

Liefs Greetje

Huisje 4 Interieur


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.