Wat is de Japandi stijl?

Gepubliceerd op 21 maart 2023 om 10:00

De Japandi woonstijl is een interieurtrend die we steeds meer op zien komen. Na de tijd van Corona veranderde het interieur naar een plek van warmte, rust, functioneel en minimalisme. Dit zie je terug in de Japandi. In deze blog lees je waar de woonstijl Japandi vandaan komt en welke materialen, kleuren en vormen je vooral terugziet en waarom deze stijl nu zo´n gevoel van warmte, rust en functionaliteit geeft.

Waar komt Japandi vandaan?

Japandi is een mix vanuit de Japanse en Scandinavische woonstijlen. We zien het Japanse minimalisme met natuurlijke kleuren en materialen terug. Vanuit de Scandinavische woonstijl zien we de strakke designs.  Beide stijlen tonen waardering voor de natuur en functionaliteit. Dit zien we terug in neutrale tinten, maar ook door de mix van strakke en organische lijnen en natuurlijke materialen. De stijlen komen heel mooi samen door de combinatie van de strakke designs te combineren met de natuurlijke en zachte vormen vanuit het Japanse interieur.

Het voordeel van deze interieurtrend is dat deze stijl niet perfect hoeft te zijn. De vraag is alleen hoe kan je deze prachtige interieurtrend ‘Japandi’ toepassen in je interieur?

Materialen

Het materiaal hout is altijd passend bij de Japandi stijl. Je kunt kiezen voor lichte of donkere tinten hout. Kies wel voor één of soortgelijke tint. Dit geeft meer een geheel. Je kunt wel ton-sur-ton toepassen. Doordat hout al een natuurlijk materiaal is, haal je de natuur al vanzelf in huis. Dit geeft rust in je interieur en hout is goed te combineren met verschillende andere kleuren en materialen. Kies je voor een lichtere kleur hout, dan breng je het minimalistische effect naar boven. Wanneer je voor donkere tinten hout kiest, geeft dit een warm karakter aan je interieur. Wil je echt een statement maken? Kies dan voor mooie houten wandpanelen aan de wand.

Naast hout kun je bij Japandi ook heel goed gebruik maken van andere zachte en natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen of juist de zachte teddystof. Katoen en linnen mogen bij Japandi best ruw zijn. Dit versterkt het natuurlijk effect en geeft karakter aan je interieur.

Kleurgebruik

Kies bij de Janpandi woonstijl voornamelijk voor lichte kleurtonen. Je kunt wel donkere kleurtonen kiezen, maar pas ze dan toe als accentkleur, zodat je een mooi contrast en een warm karakter aan je interieur toevoegt. De lichte kleurtoon die je veelal terug ziet komen is beige in combinatie met gebroken wit, maar ook blauw, taupe en grijs zijn kleuren die je bij de Japandi woonstijl goed kan toepassen. Wil je je interieur helemaal in de Japandi stijl veranderen? Vermijd dan felle kleuren.  Felle kleuren zie je niet terug bij Japandi.

Vormen en dessins

Bij de Japandi stijl kun je losgaan met organische vormen in combinatie met strakke lijnen. Hou daarbij wel altijd het minimalisme in de gaten. Zorg dat het geheel rustig blijft. Kies bijvoorbeeld voor meubels en accessoires met ronde, organische vormen. Dit kan je daarnaast heel goed combineren met strakke lijnen op de wand door middel van een wandpaneel of een kunstwerk met abstracte lijnen.

Woonaccessoires

De gedachte achter de passende woonaccessoires bij Japandi is voornamelijk dat het functioneel moet zijn en in eerste instantie dus niet zozeer decoratief, maar dit betekent niet dat ze niet belangrijk zijn in het interieur. De uitspraak ´Less is more´ sluit hier goed bij aan. Passende accessoires bij deze woonstijl zijn ongeglazuurd keramisch servies, vazen, een paar boeken of een schaal. Om het minimalisme terug te laten komen, kun je gebruik maken van statement accessoires. Dus bijvoorbeeld een grote vaas of een groot kunstwerk. Het vult de ruimte op door de grootte ervan, maar door het gebruik van één statement item creëer je toch die rust. Laat in de accessoires ook de kleuren en materialen terugkomen die hierboven zijn benoemd. Hierdoor haal je de natuur als het ware in huis, wat zorgt voor rust.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met de Japandi woonstijl. Wil je deze stijl graag zelf toepassen in jouw interieur? Hou dan mijn website in de gaten, want in mijn volgende blog deel ik een aantal praktische tips om de Japandi woonstijl toe te kunnen passen in je eigen interieur.

 

Heb je gericht en persoonlijk advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder met een passend advies.

 

Liefs Greetje

Huisje 4 Interieur


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.