Dit zijn de woontrends van 2023

Gepubliceerd op 12 maart 2023 om 16:45

In deze blog lees je alles over de nieuwste interieurtrends van 2023. Ik geef je tips hoe je deze trends kunt toepassen in een nieuw interieur of in een bestaand interieur. We ontdekken de sfeer van Minimalistisch Japandi, we gaan terug in de tijd met Art Deco of wil jij iets bijdragen aan de wereld en ga je voor de natuur in huis in combinatie met duurzaamheid? 

Minimalistisch Japandi met een vleugje Frans.

Er gebeurt veel in de wereld om ons heen. Je verlangt daarom juist extra naar een plek waar je je kunt terugtrekken om tot rust te komen. Door een minimalistisch interieur met natuurlijke kleuren en materialen kun je zo’n plek creëren. We willen terug naar ‘slow living’ door alles wat er buiten je huis al speelt. Een plek met minder prikkels wat ons alleen maar afleidt van ons doel.

Een luchtig, licht en tijdloos interieur helpt ons om tot rust te komen. De Scandinavische stijl is hierbij kenmerkend. Wanneer je wat meer warmere kleuren in je interieur terug wilt laten komen, kun je gebruik maken van de stijl ‘Japandi’. Dit is een combinatie van Scandinavische woontrends en Japanse woontrends. De warme, donkere houttinten in combinatie met de lichte kleuren zorgen samen voor meer diepte in je interieur.

Natuurlijke kleuren die je dit jaar bij deze trend terugziet, zijn zandkleur, taupe en beige gecombineerd met warme houtsoorten. Comfortabele, natuurlijke stoffen zijn bouclé en wol. Daarnaast zijn de organische vormen veelal terug te zien in 2023. Deze vormen zorgen ervoor dat een rechthoekige ruimte zachter wordt.

Het vleugje Frans zit ‘m in de nieuwe trend van dit jaar, namelijk ‘ton sur ton’. Dit is Frans voor ‘kleur op kleur. Je gebruikt één en dezelfde kleur(tint) in combinatie met verschillende soorten materiaal. Dit geeft eenheid en rust, maar toch diepte en sfeer door het toepassen van verschillende materialen.

Art Deco

Waarbij we net teruggingen naar de eenvoud, het minimalisme en de rust. Is deze trend precies het tegenovergestelde, namelijk maximalisme met felle kleuren. Het gebruik van felle kleuren ga je dit jaar terug zien in het interieur. Je mag lekker uitpakken in je: mixen en matchen. Kies voor felle kleuren in je meubels en behang en voeg daar een aantal elementen met geometrische vormen in je behang, meubels of accessoires aan toe. Met glanzende stoffen in je meubels of kussens geef je het geheel nog een extra touch. 

Bij deze interieurtrend is het wel van belang dat je ook punten van rust creëert. Dit kun je door een rustige kleur toe te voegen door middel van de vloer of een meubel.

Art Deco is terug van weggeweest. De interieurinvloeden vanuit Zuid-Amerika, Afrika en Azië zul je hierin terugzien. Kenmerkend zijn de vrolijke, drukke printjes, glanzende oppervlakten in combinatie met goud- en zilverelementen.

Calm Maritiem

Blauw staat voor kalmte, rust en vertrouwen. Het is een kleur die helpt bij het ontspannen en het geven van inspiratie. Een perfecte kleur om bijvoorbeeld toe te passen in een slaapkamer. Kies dan wel voor een warmere tint blauw. Een harde kleur blauw kan kil overkomen. Gebruik voor een sfeervol geheel diverse tinten blauw, bijvoorbeeld: kobaltblauw, turkoois, ijsblauw, nachtblauw, maar ook pastelblauw. Deze diverse tinten kun je terug laten komen op je muur, in meubels of door middel van accessoires.

De kleur blauw is goed te combineren met verweerde houten elementen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met de natuur, het water. Dit geeft lucht, rust en kalmte.

Vintage duurzaam

Een trend die we al eerder voorbij zagen komen, maar die we ook dit jaar zeker nog meer gaan zien: duurzaamheid. We zijn ons bewuster van duurzaam en verantwoord materiaalgebruik. We zijn bereid om mee te betalen voor ons interieur, omdat het kwalitatief gezien langer mee gaat. Op den duur ben je dus goedkoper uit en je draagt een steentje bij aan het milieu.

We zien steeds vaker gerecyclede stoffen van plastic uit de zee, gerecyclede spijkerbroeken of houten materialen in bijvoorbeeld raambekleding of meubels. Bamboe is daarnaast ook een product wat erg in opkomst is, omdat dit product nog duurzamer is dan hout. Bamboe groeit, namelijk veel sneller en dit geeft meteen een natuurlijke sfeer aan je interieur.

Daarnaast gebruiken we spullen vaker voor een tweede keer. We gooien spullen niet zomaar weg en de Kringloopwinkels worden druk bezocht. Niet alleen duurzaam voor de natuur, maar ook duurzaam voor je portemonnee.

De natuur in huis

We zijn de afgelopen jaren veel binnen geweest, daardoor verlangen we meer dan ooit naar de natuur en zijn we de natuur meer gaan waarderen en dat zien we ook terug in ons interieur.

We zijn de natuur naar binnen gaan halen door middel van natuurlijke kleuren en materialen. Denk daarbij aan de warme en natuurlijke kleuren zoals groen, beige, warme rood- en bruintinten. Qua materiaal kun je denken aan hout, bamboe of juist natuurlijke stoffen, zoals linnen en katoen.

Een andere manier om de natuur terug te laten komen in ons interieur is door het toepassen van planten. Planten zorgen voor rust, maar ook voor meer zuurstof en een beter luchtvochtigheid in huis.

Je weet nu wat de interieurtrends zijn van 2023. Het betekent niet dat dit is wat je in je huis terug moet zien. Het belangrijkste is dat het jouw interieur blijft, wat bij je past en waar jij je fijn en veilig voelt, kortom: creëer een plek waar jij je thuis voelt. Zo is ieder interieur uniek.

 

Wil je toch eens iets nieuws of wil je wat elementen van de nieuwe interieurtrends toepassen in jouw eigen interieur, maar lukt dit niet of weet je niet waar je moet beginnen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, zodat ik je net die tip of dat advies geven waar jij naar op zoek was.

 

Liefs Greetje

Huisje 4 Interieur


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.