Het effect van kleuren in je huis

Gepubliceerd op 17 februari 2023 om 17:13

Het gebruik van kleur in je interieur heeft een grote invloed op de sfeer en dus hoe jij je voelt. Een ruimte met warme kleuren geeft bijvoorbeeld een aangenaam gevoel. Wanneer een ruimte in felle kleuren is geschilderd, kan dit kil en druk overkomen, maar ook energie geven. Kleuren hebben dusdanig een effect op hoe jij je voelt, maar kleur heeft ook invloed op de activiteit van een ruimte. In deze blog lees welke invloed kleur op je stemming heeft.

Wit

Wit is één van de meest gekozen kleuren in een interieur. Wit geeft rust, puurheid en sereniteit. Daarnaast is wit tijdloos en te combineren met allerlei andere kleuren. Dit geeft een stabiele basis. In Scandinavië is wit één van de meest gebruikte kleuren in het interieur. Wit geeft eenvoud en minimalisme. Let er wel op dat niet de gehele ruimte wit is, want dit kan leeg en kil overkomen. Dit kun je voorkomen door te combineren met warme, natuurlijke kleuren voor een mooi contrast. Bijvoorbeeld door accessoires, meubels of een accentkleur op de muur toe te voegen.

Wit is goed toe te passen in kleine ruimtes. Dit geeft het optisch gezien meer ruimte.

Zwart

Zwart is een kleur die heel goed in een interieur toegepast kan worden. Wanneer je voor zwart als accentkleur kiest, kan een interieur er chic uitzien. Zwart is een mysterieuze en elegante kleur. Wanneer je teveel zwart gebruikt, kan een ruimte er somber uit gaan zien of kan de ruimte kleiner lijken. Wanneer je dit voorkomt door het toepassen van andere lichtere, rustige kleuren, zorg je uiteindelijk voor een ruimte met meer diepte en extra warmte.

Geel

Geel staat voor energiek en vrolijkheid. Deze kleur helpt bij het krijgen van concentratie en is daarom een geschikte kleur voor een werkruimte. Bij deze kleur is het wel belangrijk om te letten op de hoeveelheid. Te veel geel kan als heftig en fel overkomen. Een wat donker kleur geel, zoals okergeel, geeft ook warmte aan je interieur.

Rood

Het gebruik van rood in je interieur kan verschillende effecten geven. Dit heeft te maken met de tint rood. Maak je gebruik van een donker tint rood, dan creëer je hiermee een warm en rustgevend effect. Bij een wat fellere kleur rood creëer je energie, kracht en motivatie. Bij dit laatste is het belangrijk om niet te veel fel rood te gebruiken, want dit zorgt ervoor dat je onrustig kunt gaan voelen. Rood is namelijk ook de kleur van gevaar. Kies bijvoorbeeld voor een rood item in de vorm van een accessoires. Deze valt dan wel op, maar overheerst niet.

Groen

Met de kleur groen haal je als het ware de natuur in huis. In mijn vorige blog kun je hier meer over lezen. De kleur groen geeft een levendige en frisse sfeer en helpt bij het ontspannen. Deze tint is geschikt voor ruimtes zoals de woonkamer, keuken en eetkamer. Dit zijn plekken waar mensen samenkomen.

Blauw

De kleur blauw is een kleur die staat voor kalmte, vertrouwen, rust, inspiratie en ontspanning. Je lichaam maakt kalmerende stofjes aan bij het zien van de kleur blauw. Deze kleur is daarom zeer geschikt om te gebruiken in een slaapkamer. Daarnaast is blauw een accentkleur die tijdloos is en daardoor goed te combineren met andere kleuren, zoals wit, grijs, taupe en zwart, maar ook met wat fellere kleuren, zoals paars, roze, oranje, petrol en turquoise. Let er wel op dat wanneer je voor felblauw kiest, dat dit kil kan overkomen.

Voor welke kleur ga jij na het lezen van deze blog? Ik zou zeggen: durf en doe! Hoe erg is het wanneer een kleur niet helemaal uitpakt zoals je had gehoopt? Kies voor een kleur waar jij je goed bij voelt en vul het dusdanig aan met accessoires om een sfeervol geheel te creëren. Laat in een reactie hieronder weten wat je van deze blog vond!

 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van je kleur? Ben je opzoek naar passende woonaccessoires? Vul hier vrijblijvend het formulier in, dan neem ik contact met je op!

 

Liefs Greetje

Huisje 4 Interieur


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.